کارت پی وی سی و انواع ان
قبل از آنکه به توضیح در مورد کارت پی وی سی و سپس انواع آن بپردازیم بهتر است در مورد خود پی وی سی (PVC) توضیحاتی را ارائه دهیم تا بیشتر با این ترکیب آشنا شوید. این کار سبب خواهد شد تا حدی متوجه علت بکارگیری آن در صنایع مختلف شوید.پی وی سی یا پلی وینیل کلراید، نوعی پلاستیک فشرده و بسیار با دوام در برابر خوردگی و حرارت و با خاصیت انعطاف پذیری بالا است، که سبب شده در حال حاضر از ارزشمندترین محصولات صنعتی به شمار رود و پس از کاربرد آن در ساختمان سازی که حدود 50% کاربردهای آن را تشکیل میدهد، بکارگیری آن در کارت پی وی سی، کیف، اثاثیه و… در رتبه های بعدی قرار گیرند.
ورقه های پی وی سی (PVC) قابل استفاده در کارت پی وی سی
کارت پی وی سی (PVC)
در دنیای امروزی با توجه به اینکه برای ارائهی خدمات گوناگون نیاز به احراز هویت میباشد، باید وسیلهای طراحی شود که علاوه بر رفع چنین نیازی، دوام و ماندگاری نیز بسیار مطرح باشد. به همین دلیل استفاده از کارت پی وی سی رونق پیدا کرده است.
کارت پی وی سی
دلایل استفاده از کارت پی وی سی
مزایایی که سبب شده استفاده از کارت پی وی سی به این سرعت افزایش پیدا کند عبارتند از:
- دوام و ماندگاری بسیار بالا در مقایسه با نوع کاغذی و مقوایی
- قابلیت انعطاف بالا
- عایق آب و رطوبت
- کیفیت چاپ بسیار بالا در این نوع کارتها
- قابلیت هوشمند سازی با تعبیهی چیپ حافظهای بین لایههای داخلی و میانی
کاربردهای متنوع کارت پی وی سی
کارت پی وی سی به دلیل مزایای عمده و بی نظیر خود کاربردهای مختلفی در بخشهای گوناگون صنعت پیدا کرده است که عبارتند از:
کارت خبرنگاری – کارت شناسایی – کارت دانش آموزی – کارت اعتباری – کارت پرسنلی – کارت هدیه – کارت ویزیت – کارت اینترنت – کارت گارانتی – کارت کنترل عبور و مرور وسیله نقلیه – کارت هدیه بانکی – کارت عضویت و هواداری – کارت مشتریان ویژه یا به اصطلاح VIP – کارت اعتباری یا Credit – کارت تخفیف – کارت حضور و غیاب – بلیط کارت – کارت دانشجویی
در بخشهای بعدی به معرفی انواع کارت پی وی سی خواهیم پرداخت تا بیشتر با این دسته از کارتها آشنا شوید.
انواع ضخامت کارت پی وی سی : در بازار ایران این دسته از کارتها کاربردهای بسیار متنوعی دارند و بسته به نوع کاربرد و یا حتی سلیقه شخصی، ضخامت آنها میتواند متفاوت باشد. عمدتا ضخامت کارتهای PVC در سه دستهی 300 میکرونی، 500 میکرونی و 760 میکرونی قرار میگیرد.
اندازه یا سایز کارت پی وی سی: استانداردی که برای ساخت کارتهای PVC جهت ابعاد آنها بکار میرود، CR-80 میباشد. طبق این استاندارد، اندازهی کارتهای PVC باید به صورت 86×54 میلی متر باشد.
انواع کارت پی وی سی
اگر بخواهیم دسته بندی کلی برای کارتهای پی وی سی قائل شویم، میتوانیم آنها را در سه دستهی ساده، هوشمند و مغناطیسی قرار دهیم که هر یک کاربردهای خاص خود را دارند که در این بخش به طور کامل با انواع کارت پی وی سی آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
دسته بندی انواع کارت پی وی سی
کارت خام پی وی سی را میتوان به رنگهای مختلف در بازار تهیه نمود که معمولترین آنها شامل طلایی، نقرهای، آبی، قرمز و سبز میباشد. کاربردی که برای این دسته از کارتها به صورت کلی در نظر گرفتهاند شامل کارت ویزیت، کارت باشگاه مشتریان، کارت هدیه، کارت شناسایی و… میباشد. دلیل این نوع کاربردها از نام این دسته از کارت پی وی سی مشخص است، چرا که کارت سادهی پی وی سی فاقد چیپهای میکرونی، مدار الکترونیکی و یا نوار مغناطیسی میباشد. کارت پی وی سی ساده با انواع رنگهایی که ذکر شد دارای یکسری خصوصیات هستند که شامل موارد زیر میباشد:
- ضخامت 760 میکرونی
- به شکل متالیک و اکلیلی با ظاهر درخشان
- دو رو لَمینت و مناسب برای انواع چاپها
- ساخت کشور چین و موجود در بستههای 200 و 250 تایی
این نوع از کارتها معمولا در بستههای 200 تایی یا 250 تایی برای فروش وجود دارند و اندازهی آنها نیز مطابق استاندارد CR-80 میباشد.
کارت پی وی ساده، با قابلیت شخصی سازی فراوان
کارت پی وی سی هوشمند خود به دو دسته کلی تقسیم میشود که شامل کارتهای تماسی و بدون تماس می شوند. کارتهای بدون تماس مانند کارتهای مایفر و کارتهای تماسی مانند کارت های مگنت و کارتهای هوشمند و یا ترکیب هر دو مورد که با نام کارتهای هوشمند ترکیبی شناخته می شوند وجود دارند. کارت مایفر نیز خود به سه دسته کارت مایفر K1، K4 و کارت دِسفایر تقسیم بندی میگردد. کارت های هوشمند از نظر اندازه شبیه کارت های معمولی هستند ولی درون این کارتها با کارت های ساده متفاوت هستند. در کارت های مغناطیسی یک نوار ساده مغناطیسی وجود دارند که امکان ذخیره اطلاعات بر روی انها می باشد. در مورد کارت های هوشمند به این صورت هست که یک ریز پردازنده با تکنولوژی خیلی خاصی درون کارت قرار می گیرند.در ادامه به توضیح انواع آن میپردازیم.
دسته بندی انواع کارت پی وی سی هوشمند
- کارت مایفر 1k:
از دسته کارت پی وی سی هوشمند و از خانوادهی RFID بوده که دلیل وجود نام 1k در جلوی اسم آنها، دارا بودن حافظهی 1 کیلوبایتی است. همچنین به این نوع کارتها کانتکتلس یا Contactless نیز میگویند که به معنی بدون تماس میباشد. دلیل نامگذاری این دسته از کارتها به نام بدون تماس این است که به فاصله 10 سانتی متری نیز قابلیت خوانده شدن دارند.ا
انوع کارتها سه جزء اصلی ساختاری دارند که شامل تراشه، آنتن و تگ میباشند.
- تراشه مداری است مستطیل شک، که با دارا بودن ریزپردازندههای بسیار زیاد، دادهها و اطلاعات را ذخیره میسازد.
- آنتن در تگهای مسئول انتقال سیگنال و نوع غیر فعال، وظیفهی نمایش سیگنال دریافتی را بر عهده دارد که به شکل مستطیل دور تا دور کارت قرار گرفته است.
- تگ نیز در واقع بخش چسب مانندی است که آنتن و تراشه را نگه میدارد.
ویژگیهای کارت مایفر 1k نیز عبارتند از:
- دارا بودن حافظه خواندن و نوشتن به اندازهی 1 کیلوبایت
- فرکانس 56 MHz
- قابلیت خوانش بدون تماس و از فاصلهی 10 سانتی متری
- ضریب امنیتی بالا
کاربردهای کارت پی وی سی مایفر 1k:
کارت باشگاه مشتریان – کارت دانشجویی – بلیط الکترونیکی – کارت حضور و غیاب – کارت شناسایی – کارت تردد – کارت مترو – کارت پرسنلی
ضخامت این دسته از کارتها نیز 760 میکرونی و اندازه استاندارد CR-80 میباشد. کارت پی وی سی مایفر با داشتن ماژول امنیتی، اجازهی دسترسی غیر مجاز را به کارت نمیدهد و از این حیث در دستهی کارتهای PVC با ضریب امنیتی بالا قرار میگیرد.
- کارت مایفر 4k
کارت مایفر 4k یا Mifare 4k از خانوادهی RFID و در دستهی کارت پی وی سی میباشد که به علت دارا بودن حافظهای معادل 4 کیلوبایت به این نام خوانده میشوند. همانند نوع 1k، بدون تماس است و میتوان از آن در فاصلهی 10 سانتی متری نیز استفاده نمود، به همین دلیل به آنها Contactless یا کانتکلس میگویند.
در ساخت این نوع از کارتها نیز همانند نوع 1k سه بخش اساسی به کار رفتهاند که تعیین کننده هویت هوشمند آن هستند:
- تراشه مداری است مستطیل شکل، که با دارا بودن ریزپردازندههای بسیار زیاد، دادهها و اطلاعات را ذخیره میسازد.
- آنتن در تگهای مسئول انتقال سیگنال و نوع غیر فعال، وظیفهی نمایش سیگنال دریافتی را بر عهده دارد که به شکل مستطیل دور تا دور کارت قرار گرفته است.
- تگ نیز در واقع بخش چسب مانندی است که آنتن و تراشه را نگه میدارد.
ویژگیهای کارت مایفر 4k نیز شامل موارد زیر میباشد:
- دارا بودن حافظهی خواندن و نوشتن به اندازهی 1 کیلوبایت
- فرکانس 56 MHz
- قابلیت خوانش بدون تماس و از فاصلهی 10 سانتی متری
- ضریب امنیتی بالا
کاربردهای این دسته از کارتها نیز متنوع بوده و همانند نوع 1k قابلیت استفاده در موارد زیر را دارا میباشد:
کارت باشگاه مشتریان – کارت دانشجویی – بلیط الکترونیکی – کارت حضور و غیاب – کارت شناسایی – کارت تردد – کارت مترو – کارت پرسنلی
ضخامت آنها نیز هیچ فرقی نکرده و به صورت 760 میکرونی است و اندازهی آن نیز مطابق استاندارد CR-80 یعنی 86×54 میلی متر میباشد.
- کارت پی وی سی دِسفایر :
این نوع کارت پی وی سی از خانوادهی Mifare DESfire میباشد که دارای محصولات EV1 و EV2 بوده و به دلیل استفاده از استاندارد رمزگذاری سطح بالای سه گانهای که در آن به کار رفته است (Data Encryption Standard یا DES) به این نام یعنی DESfire شناخته میشود. حافظههای معمولی که برای این دسته از کارتها در نظر میگیرند 4 کیلوبایت و 8 کیلوبایت میباشد اما برخلاف انواع کلاسیک قبلی میتوان بسته به سلیقه و نیاز کاربر، متفاوت باشد. همچنین مزیت دیگری که این دسته از کارت پی وی سی نسبت به دو نوع قبلی هوشمند خود دارد، دارا بودن سطح امنیت بسیار بالاتر میباشد. کارت پی وی سی دِسفایر به دلیل دارا بودن ضریب امنیتی بی نظیر خود، سبب شده تا شرکتها و مؤسسات بزرگ از این دسته کارتها استفاده کنند و با خیال راحت در آن به ذخیره اطلاعات هر فرد بپردازند.از دیگر ویژگیهایی که این نوع از کارت در خود داراست میتوان به قابلیت ذخیره سازی 28 برنامه مختلف و قرارگیری 32 فایل متفاوت در هر کدام اشاره نمود که اندازه هر یک میتواند متغیر باشد.سرعت پردازش این کارتها نیز بسیار بالا بوده و میتوانند اطلاعات را با سرعت 848 کیلوبایت در ثانیه منتقل سازند.لازم به ذکر است که تمامی انواع کارت مایفر در رنگهای مختلف طلایی، نقرهای و سفید موجود میباشند.
کارت پی وی سی دسفایر EV1 کارت پی وی سی دسفایر EV2
- کارت پی وی سی RO125k:
به این دسته از کارت پی وسی، کارت رید آنلی (Read Only) نیز میگویند زیرا تکنولوژی به کار رفته در آنها به گونه ای است که تنها قابلیت خوانده شدن دارند و نمیتوان عمل Write یا نوشتن روی آنها انجام داد. همانند انواع کارتهای هوشمند قبلی غیر تماسی است و از فاصلهی 10 سانتی متری میتوان از آن استفاده نمود. کد 10 تا 13 رقمی که در حافظهی این نوع از کارت پی وی سی قرار دارد قابل تغییر نمیباشد. ضخامت آنها 760 میکرون و ابعاد آن نیز مطابق استاندارد CR-80 میباشد. فرکانس این کارتها 125KHz بوده و آنتن آن به شکل دایره در وسط کارت قرار گرفته است. دستگاهی که برای خوانش این نوع از کارت استفاده میشود نیز خاص بوده و نام آن RFT200-2 میباشد. همانند کارتهای مایفر در رنگهای طلایی، نقرهای و سفید در بازار موجود هستند.کاربرد این نوع کارتها در مواردی همچون؛ کارت باشگاه مشتریان – کارت پرسنلی – کارت شهربازی – کارت مؤسسات و شرکتهای عظیم با ضریب امنیتی فوق العاده بالا – کارت عضویت – کارت تخفیف – کارت حضور و غیاب و کارت هتل میباشد.
کارت پی وی سی RO125k به همراه دستگاه ریدر آن
کارتهای هوشمند تماسی:
کارت هوشمند معروف به اسمارت کارت Smart cards:
کارت های هوشمند معروف به اسمارت کارت ( به انگلیسی smart cards ) از نظر اندازه شبیه کارت های معمولی هستند ولی درون این کارتها با کارت های ساده متفاوت هستند. در مورد کارت های هوشمند به این صورت هست که یک ریز پردازنده با تکنولوژی خیلی خاصی درون کارت قرار می گیرند. یک ترانزیستور درو ن خود دارد به اندازه یک نخود که به سایزی کوچک تر از سر سوزن تبدیل شده است معمولا در زیر اتصال طلایی روی کارت نصب شده است و امکان ذخیره اطلاعات و خواندن را برای کاربر فراهم می کند. چون این مدل کارت از امنیت بسیار بالایی برخوردار است معمولا در جاهایی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به امنیت بسیار بالایی باشد. در ایران می توان به نمونه کارت ملی و کارت سوخت خودرو به ان اشاره کرد که تقریبا در همه جا قابل رویت هستند و میزان امنیت ان ها نیز بر هیچ کس پوشیده نمی باشد.
نمونه اسمارت کارت smart cards
کارت پی وی سی مغناطیسی
کارت مگنت یا کارت مغناطیسی برخلاف کارتهای هوشمند بدون تماس از نوع تماسی بوده که ساختار آن شامل یک بخش نوار مانند مگنتدار در لایهی خارجی و یک تراشهی با خاصیت مغناطیسی که در داخل لایه های کارت وجود دارد که برای خوانش اطلاعات آن، باید به دستگاه ریدر مگنت چسبانده شود.نوار مغناطیسی گفته شده روی این کارتها، با تکنولوژی 3track اطلاعات در داخل حافظه را دارا بوده که برای کد نمودن کارت پی وی سی مغناطیسی از encoder مخصوص به آنها استفاده میشود.
انواع کارت مغناطیسی
کارت پی وی سی مغناطیسی به دو دستهی Hi-Co و Lo-Co تقسیم بندی میشود. تفاوت بین این دو کارت این است که اطلاعات موجود در کارت مغناطیسیِ Hi-Co نسبت به نوع Lo-Co دیرتر از بین میرود که همین موضوع سبب شد تا در سرتاسر جهان، بانکها و مؤسسات از این نوع کارت استفاده کنند.
کارت پی وی سی مغناطیسیِ Lo-Co و Hi-Co با نوار 3track
کاربردهای کارت پی وی سی مغناطیسی
هر دو نوع کارت مغناطیسی گفته شده، کاربردهای متنوعی دارند که شامل:
کارت هدیه – کارت عضویت – کارت تخفیف – کارت بانکی و… میباشد که مهمترین کاربرد آن نیز همانطور که بیان شد کارت بانکی است.
کارت مغناطیسی در رنگهای مختلف از قبیل طلایی و نقرهای متالیک موجود میباشد که ضخامت هر دو نوع کارت 760 میکرون بوده، قابلیت کدگذاری در بخش نوار مغناطیسی در پشت کارت را دارا هستند و در دو نوع Hi-Co و Lo-CO در بازار برای فروش وجود دارند.
چاپ کارت پی وی سی برای ویزیت
تا به اینجا در مورد انواع کارت پی وی سی و کاربرد و خصوصیات هر یک صحبت کردیم و میتوانیم بگوییم که به طور کامل با آن آشنا شدیم. در این بخش قصد داریم تا مواردی را پیرامون چاپ کارت پی وی سی بیان کنیم تا متوجه شویم چگونه این کارتها برای بهره برداری آماده میشوند. به طور دقیقتر اگر بخواهیم بررسی کنیم اولین و شاید یکی از سادهترین راههای ارتباط با مشتری و گسترش کسب و کار خود، استفاده از کارت ویزیت پی وی سی میباشد. برای این کار باید اصولی را در نظر بگیرید تا بتوانید اثر ماندگاری در ذهن مشتری ایجاد کرده و به خوبی با شما ارتباط برقرار کند. از آنجایی که هنگام چاپ، طراحی روی کارت باید از قبل آماده شده باشد ابتدا اصولی که باید هنگام طراحی در نظر بگیرید را آموزش میدهیم و بعد به سراغ انواع روشهای چاپ کارت پی وی سی میرویم. با ما همراه باشید.
اصول مورد نیاز برای طراحی کارت پی وی سی ویزیت
- طراحی باید کاملا ساده و زیبا باشد.
- اندازهی کارت بسیار مهم است، همانطور که بعدا توضیح خواهیم داد، در چاپ کارت ویزیت PVC از نوع آفست، خطای برش وجود دارد و لازم است که طراحی شما از لبههای کارت به میزان 3 میلیمتر فاصله داشته باشد.
- سایز طراحی باید به صورت 54×85 باشد
- شیوهی طراحی بر اساس CMYK
- رزولوشن مورد نیاز طراحی باید 300dpi باشد
- فایل به شکل لایه باز psd یا کرل
- توجه به رنگ سازمانی شرکت یا مؤسسه، لوگو، آدرس، شماره تلفن، ایمیل و… بسیار ضروری است.
انواع روشهای چاپ کارت پی وی سی با هدف ویزیت
شیوهای که امروزه برای چاپ کارت ویزیت رایج است، به چاپ آفست (offset) معروف میباشد که کاربرد آن برای تعداد بیش از هزار عدد میباشد. اما در مواردی که تنها تعداد محدودی از کارتها برای ویزیت مورد نظر باشد، از چاپ دیجیتال استفاده میگردد.چاپ کارت ویزیت توسط این دو نوع روش بر روی انواع کارت پی وی سی که در بالا توضیح داده شد (ساده، هوشمند، مغناطیسی) قابل انجام است. برای این منظور نرم افزار مورد نیاز و مخصوص این کار تهیه شده، پس از طراحی قسمت رویی و پشتی کارت، برای چاپ (printing) آماده میگردد. البته شایان ذکر است که طراحی کارت ویزیت به نوع کارت و نوع چاپ بستگی دارد.
چاپ کارت پی وی سی از نوع آفست، نسبت به دیجیتال مقرون به صرفهتر بوده و نسبت به نوع دیجیتال، کیفیت به مراتب بالاتری دارد. همچنین همانطور که ذکر شد در مواقعی که تعداد موارد چاپ بیش از هزار عدد باشد و زمینه و اطلاعات وارد شده ثابت باشد، از تکنولوژی آفست برای چاپ استفاده میگردد.در بین انواع کارت چاپ شده، دو نوع لَمینتی براق و مات از همهی انواع دیگر مقاومتر و مستحکمتر هستند و به همین دلیل جزء پرفروشترینها به حساب میآیند. نوع لمینتی با داشتن لایهی رویی در سطح چاپی کارت، سبب دوام بیشتر آن شده و میتوانید در هر قسمت از کارت که نیاز داشتید براساس نیاز خود، اطلاعات متغیری را چاپ کنید.در چاپ آفست از مد رنگی CMYK استفاده میگردد که از ترکیب این رنگها، رنگ مد نظر شما جهت چاپ تولید میگردد. در حالی که در چاپ دیجیتال، مد رنگی استفاده شده از نوع RGB میباشد.
چاپ کارت پی وی سی مبتنی بر مد رنگی CMYK (آفست) و RGB (دیجیتال)
بررسی روشهای چاپ انواع کارت پی وی سی
- چاپ آفست به صورت لَمینتی براق: همانطور که بیان شد در چاپ آفست، تیراژ بالای هزار عدد در نظر گرفته میشود. تنظیمات مورد نیاز به شرح؛ اندازهی استاندارد 54×85، مد رنگی CMYK، رزولوشن 300dpi میباشد. پس از اینکه طرح مورد نظر تأیید گردید، کارت برای چاپ ارسال میشود. در این نوع چاپ، کارت پی وی سی بر روی یک صفحهی عمومی قرار گرفته و کارتهای ویزیت با طرحهای مختلف به صورت همزمان و در کنار هم به زیر چاپ میروند. در مواردی که کیفیت و رنگ کارت پی وی سی چاپ شده برای شما خیلی مهم باشد میتوانید از آفست اختصاصی استفاده کنید که برای این کار باید تیراژ مورد استفاده 12 هزار عدد باشد.
- چاپ آفست به صورت تکی و مات: کارتهای خام و بدون هیچ نوع طرحی، به چاپخانه ارسال میشوند و سپس توسط دستگاههای آفست به زیر چاپ میروند. خروجی دستگاه، کارت پی وی سی مات میباشد که از لحاظ قیمت، مقرون بصرفهتر از نوع لمینتی است.
- چاپ دیجیتال کارت پی وی سی: هنگامی که تیراژ مورد نظر برای چاپ پایین باشد، یعنی بین 50 تا 100 عدد استفاده میشود. زمان مورد نیاز برای چاپ نیز حدود 1 تا 2 ساعت خواهد بود. همچنین اگر نیاز داشته باشید تا کارتهای ویزیت خود را در طرح و رنگ مختلفی به چاپ برسانید، چاپ دیجیتال گزینهی بهتری است.
روشهای چاپ کارت پی وی سی، آفست و دیجیتال
جمع بندی مطالب:
همانطور که در این مقاله مطالعه نمودید، مروری جامع و کامل بر انواع کارت پی وی سی، خصوصیات هر یک و موارد کاربرد هر کدام پرداختیم. کارت پی وی سی امروزه به دلیل مزایای گفته شده در این مقاله توانسته در طی چندین سال اخیر، جایگاه خوبی پیدا کرده و با گسترش انواع آن، طیف کاربردی گستردهتری نیز پیدا کند. به عنوان مثال کارت ویزیت از جنس PVC اگر به گونهای طراحی شود که هم بتوانید اطلاعات را به طور کامل منتقل سازید و هم مشتری را به خود جذب نماید، از بهترین و سادهترین روشها برای توسعهی کسب و کار میباشد.همچنین در مباحث اطلاعاتی و جلوگیری از سرقت اطلاعات نیز کارت پی وی سی از نوع هوشمند و مگنتدار، بسیار موفق ظاهر شده و توانستهاند با رمزگذاری جدید و پیچیده، قابلیت ذخیرهی اطلاعات و نوشتن، نیاز بسیاری از سازمانها و مؤسسات را برطرف سازند.امیدوار هستیم تا این مطلب توانسته باشد تا تمامی اطلاعات مورد نیاز را در مورد کارتهای PVC در خدمت شما خوانندگان گرامی قرار داده باشد و حداقل پاسخگوی سؤالات مهم شما عزیزان در این زمینه باشد.